22.11.16

 

«Hansa kulinaaria» on tulekul: keskendume kohalikele võimalustele

Kohalik tooraine omab järjest rohkem potentsiaali olemaks kaasaegse ja kohaliku kokakunsti lahutamatu osa – see sai selgeks novembri keskel Viljandis toimunud seitsme hansalinna kokkade kohtumisel, kus läänemereüleseid kogemusi jagas Rootsi kokk Mikael Nypelius.

Kohaliku tooraine kasutamiseks on mitu põhjust. Kohalikult kasvatatud tooraine on looduslikult puhtam ja seetõttu ka parema kvaliteediga. Kohalikul toorainel on ka suurem emotsionaalne väärtus, sest see kasvab kohalikes metsades ja aedades.

Meie eelkäijad kasutasid köögis kohalikult kasvatatud toorainet. Viljandis kogunenud kokad olid ühel meelel, et need teadmised on kaduma hakanud. «Meie vanavanemate retseptid on tihtilugu kaotsi läinud, samas on nad originaalsed, huvitavad ja kvaliteetsed. Selliste oskuste meelde tuletamine on oluline, et teaksime kus on meie juured ja milliseid maitseid võime minevikust leida,» ütles Lauris Tukišs Cēsise restoranist «Izsalkušais Jānis» .

Mikael Nypelius ütles, et on üllatav, et tihti kasutatakse restoranides kaugelt kohale toodud toorainet, samas kui seda võib leida ka oma lähikonnas. «Loomulikult ei ole kohalike talunikega koostöö tegemine alati lihtne, kuid see on äärmiselt tänuväärne tegevus. Kohaliku tooraine hankimine peab olema hästi läbi mõeldud, sest kogused võivad tihtilugu piiratud olla.»

Eesti ja Läti kolleegidega suheldes ütles Nypelius, et professionaalsed kokad võiksid olla julgemad kohaliku tooraine kasutajad. «Oluline on kasvatada teadmisi kohaliku tooraine kohta, et teada selle omadusi, näiteks nagu parim korjamisaeg.» Rootsi kokk pani samuti rõhku hoiustamise olulisusele, sest meie kliimas peab hästi teadma, kuidas toorainete kasutusaega pikendada.

Kokkade koolitus toimus HANSA projekti raames. Üks projekti eesmärkidest on arendada uusi tooteid, sealhulgas parandada toidupakkumisi. Koolitus oli oluline samm loomaks «Hansa Culinary» kaubamärk, mis ühendab Hansalinnade traditsioonid kohaliku toidukultuuriga.

Koolitust juhtis Rootsi kokk Mikael Nypelius. Osavõtnud kokad valiti projektis osalevate hansalinnade poolt. Nypelius on sündinud Gotlandi saarel. Ta on töötanud kohaliku toiduga ja loonud nendest kaasaegseid menüüsid. Ta on töötanud nii sommeljee kui ka restorani juhatajana. 2015. aastal omistati talle aasta sommeljee tiitel Rootsi suurima veiniajakirja «Livets goda» poolt.

Alates oktoobrist 2015 kuni detsembrini 2018 töötavad 11 partnerlinna Eestist, Lätist ja Rootsist ühisprojektiga «Kestlik piirideülene hansaturism» (HANSA). Projekt viiakse läbi Euroopa Regionaalarengu Fondi Kesk-Läänemere programmi 2014-2020 abiga. Projekti eesmärk on arendada Hansa liidu pärandit.

Rohkem infot: our website. Jälgi HANSA projekti our Facebook page!

Lähemalt: Viljandi linnavalitsuse avalike suhete ja turismiameti juhataja Krista Kull, telefon 435 4730, e-post krista.kull@viljandi.ee

Gotlandi kokk julgustab kohalikult toituma

14. novembril 2016 kogunevad Viljandisse Eesti ja Läti hansalinnade kokad, et saada häid näpunäiteid kohaliku tooraine kasutamiseks Gotlandi ametivennalt Mikael Nypeliuselt.

Linnavalitsuse avalike suhete ja turismiameti juhataja Krista Kulli sõnul on Mikael Nypelius töötanud mitmetes Michelini tärni restoranides nii Rootsis kui Norras. Töötades restoranijuhi ja sommeljeena auhindu võitnud Kopenhaageni restoranis Bhoga, õppis ta hindama kohalikku toorainet ja kaasaegset Skandinaavia toitu. Bhogas töötades on Nypelius võitnud Rootsi suurima veiniajakirja Aasta Sommeljee 2015 tiitli. Gotlandil sündinud ja üles kasvanud noort andekat kokka ja tema toiduharjumusi on mõjutanud just ehe ja puhas loodus ning maitsed ja tooraine kodu lähedalt.

2016. aastal pani Mikael aluse oma restoranile Gotlandil. Nyplings mat & vin (Nyplingi toit ja vein eesti k.) on kui ausutusavaldus Nyplingsi peretalule, kust tuleb suur osa restorani toorainest.

Õppepäev, kus osalevad 13 hansalinna kokka toimub Viljandi Kutseõppekeskuses. Mikael Nypeliuse juhendamisel peab ühistööna päeva jooksul valmima kolmekäiguline õhtusöök, mille komponendid on viljandimaised.

Alates 2015. aasta oktoobrist kuni detsembrini 2018 töötavad 11 partnerlinna Eestist, Lätist ja Rootsist ühisprojektiga «Kestlik piirideülene hansaturism» (HANSA).

Eestit esindavad projektis Viljandi ja Pärnu linn, Lätit Cesis, Straupe, Limbaži, Pargauja, Koknese ja Kuldiga omavalitsused, Valmiera linn ja Vidzeme planeerimispiirkond ning Rootsit Gotlandi piirkond ja Inspiration Gotland, kes on ka projekti juhtpartneriks.

Hansa projekti tulemusena sünnivad mitmed uued matka- ja jalgrattamarssruudid ning uus kaubamärk «Hansa culinary», kus ühendatakse kohalikud kulinaariatraditsioonid. Sellele lisaks planeeritakse tegevusi, et kasvatada turistide hulka aastaringselt.

Lähemalt: avalike suhete ja turismiameti juhataja Krista Kull, telefon 435 4730, e-post krista.kull@viljandi.ee

 

Läänemere piirkonnas on alanud uus project hansalinnade väärtuste arendamiseks

Alanud on uus projekt nimega «Kestlik piirideülene hansaturism» ("Hanseatic Approach to New Sustainable Alliances") ehk HANSA, mille partneriteks on linnad Eestist, Lätist ja Rootsist. Projekt sai alguse 2015. aasta oktoobris ning seda rahastab Kesk-Läänemere programm 2014-2020. Käesoleva projekti peaeesmärk on arendada Hansa liidu pärandit ja nähtavust igas partnerlinnas. Koostöö tulemusena ja ühiste turismitoodete väljatöötamisel saab HANSA-st keskne turismi kaubamärk Läänemere piirkonnas.

Eestit esindavad projektis Viljandi ja Pärnu linn, Lätit Cesise kultuuri ja turismikeskus ning Limbaži, Pargauja, Koknese ja Kuldiga omavalitsused, Valmiera linn ja Vidzeme planeerimispiirkond ning Rootsit Gotlandi piirkond ja Inspiration Gotland, kes on ka projekti juhtpartneriks.

Hansa projekti tulemusena sünnivad mitmed uued matka- ja jalgrattamarssruudid ning uus kaubamärk «Hansa culinary», kus ühendatakse kohalikud kulinaariatraditsioonid. Sellele lisaks planeeritakse tegevusi, et kasvatada turistide hulka aastaringselt.

Oktoobri alguses külastasid projektis osalevate partnerite esindajad kõiki üheksat linna (Cesis, Koknese, Limbaži, Straupe, Kuldiga, Valmiera, Pärnu, Viljandi ja Visby), et nendega tutvuda. Igas linnas külastati sealset turismiinfokeskust, et näha, kuidas tutvustatakse Hansa liidu pärandit ja meelitatakse turiste täna. Samuti külastati kohalikke muuseume ja vaatamisväärsusi. Nädala jooksul viisid partnerid iga linna kohta läbi põhjaliku analüüsi, et hinnata hetkeolukorda. Pärnus nähti tõelist puhkuseparadiisi ja Viljandit hinnati kui tõelist ja traditsioone austavat Eesti linna. Samuti oldi meeldivalt üllatunud, kui hästi on korraldatud pakkumised Cesise lossikompleksis, kuivõrd palju potentsiaali pakuvad Koknese lossi varemed ja Kuldiga vanalinn. Suurima üllatuse valmistasid Limbaži hõbedamuuseum ja väikseim hansalinn Straupe. Partneritele meeldis, kuidas hansa pärandit on presenteeritud Valmiera muuseumis ning kui hästi on see pärand säilinud Visbys.

Järgnevalt teevad projektipartnerid koostööd välisriikide arhiivide spetsialistidega, et uurida põhjalikult iga linna hansa ajalugu. Samuti alustatakse tööd uute turismitoodete loomiseks ja hansa pärandi teadvustamiseks kogukondades.

Alates oktoobrist 2015 kuni detsembrini 2018 töötavad 11 partnerlinna Eestist, Lätist ja Rootsist ühisprojektiga «Kestlik piirideülene hansaturism» (HANSA). Projekt viiakse läbi Euroopa Regionaalarengu Fondi Kesk-Läänemere programmi 2014-2020 abiga. Projekti eesmärk on arendada Hansa liidu pärandit. Rohkem informatsiooni leiate siit.

Lähemalt: Krista Kull, Viljandi Linnavalitsuse avalike suhete ja turismiameti juhataja, telefon 435 4730, e-post krista.kull@viljandi.ee